Hvem må betale for «kompis-krasj»?

Du låner bort bilen til en kamerat – som kolliderer.
Hvem skal betale for skaden?

Låner du bort bilen din til venner? Det er hyggelig å kunne hjelpe – men hva om en kamerat eller kjæreste er uheldig? Det blir fort dyrt å reparere en stygg ripe, en knust lykt eller en ordentlig bulk i skjermen. Og hva sier forsikringsselskapet? 

Som ung bileier betaler du allerede ganske mye for forsikringen. Hvis du etter et «kompisuhell» i tillegg må ut med egenandel og får bonustap – som gir enda høyere pris på forsikringen, kan resultatet av vennetjenesten bli en ordentlig økonomisk kalddusj.

Lov å låne bort bilen?

Seniorkonsulent Espen Johansen i Gjensidige forteller at selskapet får en del henvendelser fra bileiere som spør om det er «lov» å låne bort bilen.

– Svaret er at forsikringsselskapene ikke er så opptatt av hvem som satt bak rattet, så lenge det bare er snakk om materielle skader. Da er det uansett personen som er forsikringstaker som må ta den økonomiske støyten. Og da flyr tusenlappene dessverre fort når vi legger sammen egenandelen og et bonustap med påfølgende prishopp på forsikringen, konstaterer Johansen.

I tillegg kan du få redusert erstatning hvis du selv er over 23 år og låner bort bilen til en yngre venn – og samtidig oppga at «alle førere er over 23 år» da du kjøpte forsikring.

Vennskapet ryker ved 2 000 kroner

Hvilke konsekvenser vil et uhell få for vennskapet? Tilbyr vennen seg å dekke hele kostnaden? Bare egenandelen? Ingenting? Føles det naturlig å be ham eller henne betale? Hva om det ikke er penger å hente? Her kan dere havne i en situasjon som setter forholdet på prøve, mener Johansen.

– Vi vil ikke oppfordre deg til å være kjip mot venner, og som oftest går det helt fint å låne bort bilen. Samtidig blir det sagt at et godt vennskap ryker ved 2 000 kroner, sier han.

Har du full kasko eller bare ansvarsforsikring? Sistnevnte (og delkasko) er billigst, men dekker langt færre skader enn en full kaskoforsikring.

– Hvis du har en billig forsikring, kan det være en grunn til at du bør tenke deg om før en venn låner bilnøkkelen, sier Johansen.

Bruke forsikringen eller betale selv?

Du ikke involvere forsikringsselskapet etter et uhell. Mange velger heller å betale for en reparasjon selv, særlig hvis kostnaden ikke overstiger egenandelen i forsikringen. Her kan Gjensidige hjelpe til med å finne ut hva som lønner seg for deg, opplyser Johansen.

– Vi benytter en «bonuskalkulator» som beregner den langsiktige økonomiske konsekvensen av et bonustap. Slik blir det enklere for deg å bestemme deg for om du vil dekke kostnaden selv eller bruke forsikringen, forklarer han.

Denne beslutningen kan du utsette helt til skaden er ferdig reparert. Da får du en oversikt over Gjensidiges utlegg i forbindelse med reparasjonen.

– Hvis du velger å betale dette beløpet til oss, får saken ingen konsekvenser for bonusen eller prisen på bilforsikringen, forklarer Johansen.

Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger og gode tips.  

Les mer