10 nyttige tips om lading av din elbil

Elbiler blir mer og mer populære. Les om hvordan du kan få mest mulig ut av elbilen din

  1. Ladekabel må alltid tilkobles en jordet kontakt for å beskytte mot elektrisk støt ved feil.

  2. Bruk original ladekabel eller en kabel med tilsvarende egenskaper og ladestrøm (inntil 10A på vanlig jordet husholdningskontakt). Lading med en 10A-kabel gir cirka 1 mil rekkevidde pr. time.

  3. Har du ladekabel med kontrollenhet integrert, heng alltid boksen opp slik at vekten ikke belaster støpselet og stikkontakten (eller ladestolpe på offentlig plass). Da minsker du risikoen for varmgang og skade på plugg og kontakt.

  4. Sjekk at ladekabelen ikke er i veien for fotgjengere eller kan bli skadet av annen trafikk når du lader.

  5. Lading skal avsluttes først i bilen, så i ladeuttak. Da unngår man elektrisk lysbue, som både kan være farlig og slite på utstyr.

  6. Beskytt elektriske kontakter og plugger mot vann, snø og saltsprut for å unngå korrosjon og dårlig kontakt. Lukk lokket på ladekontakten etter bruk.

  7. Ikke bruk ladekabel som har synlige skader eller korrosjon på plugg (støpsel) eller kontaktpinner. Dette kan skade kontakten og være en fare for andre som skal lade fra samme kontakt.

  8. Unngå bruk av skjøteledninger – plugg ladekabelen direkte i bilen. Unntaket er dersom du har tilgang til skjøteledning med tverrsnitt på minst 2,5 kvadrat. Skjøteledningen må ikke lagres i kveil eller på trommel. Unngå at skjøtepunktet utsettes for fuktighet.

  9. Hurtiglading bør kun skje opp til 80 prosent av batteriets ytelse. Grunnen er at topplading tar vesentlig lengre tid. Bilen beskytter batteripakken og setter ned ladehastigheten.

  10. Vinterkulde gjør at hurtiglading tar lengre tid. Batteripakken er kald, og bilen beskytter den ved å redusere strømtilførselen. Hurtiglading vinterstid kan ta 2-4 ganger lengre tid, avhengig av temperatur, enn på sommerstid.

Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger og gode tips.  

Les mer