Slik gjør du motorsykkelen klar for en ny sesong

Endelig våkner motorsyklene fra dvalen! Men før du kan slippe motorsykkelen ut på landeveien, må den være i tipp topp stand. Her får du gode råd av fagansvarlig og MC-entusiast Hans Petter Tåsåsen i REDGO.

 

- Jeg følger den faste sjekklisten min hver vår. I løpet av 40 år har jeg aldri hatt tekniske problemer – selv om jeg kjører Harley, sier Hans Petter Tåsåsen med et smil.

 

Egentlig bør det meste av vedlikeholdet skje allerede når motorsykkelen parkeres på høsten, påpeker Hans Petter. Innsatsen ved sesongslutt har stor betydning for arbeidsmengden du må legge ned når våren kommer.

– Det er imidlertid mange som av ulike grunner ikke får tatt hele sjekken når sommeren er over. Da er det ekstra viktig å sjekke motorsykkelen før du slipper den ut på veien igjen, sier han.Vask og impregnering av utstyr


I tillegg bør du gå over kjøredress, sko og hansker. Utstyr av skinn og Gore-Tex kan vaskes etter anvisningen på merkelappen. Bruk anbefalte rense- og skinnbevarende produkter og følg anbefalingene om impregnering.

– Husk å kontrollere og eventuelt bytte visiret. Riper blir veldig tydelige og ubehagelige når du kjører i sollys, sier Hans Petter.
Mange MC-førere dør i ulykker

 

På våren kan det fortsatt være glatt, for eksempel på steder med smeltevann. I tillegg kan rester av veigrus dukke opp bak neste sving.

 

Mannen eller kvinnen oppå sykkelen er også en risikofaktor, påpeker Hans Petter.

 

– Det er ikke bare sykkelen som kan være litt stiv og rusten etter vinteren. Det er smart å være ekstra oppmerksom på de første turene, sier han.

I 2023 døde 20 personer i motorsykkelulykker.

– Men hvis du har gode rutiner for vårsjekken og kjører med hodet, kan du glede deg til en ny og lang sesong på landeveien. «Ride hard but safe», sier Hans Petter.


Sjekkliste for motorsykkelen

 

 • En ren sykkel er både pen og trygg. Vask av sykkelen er viktig både nå og gjennom hele sesongen. Bruk bøtte og svamp og vask med et middel som er egnet for sykkelen. Et tips er å bruke en tannkost for å komme til på de trangeste stedene.


 • Bytt motorolje hvis dette ikke ble gjort før vinteren. Som regel bør motoroljen skiftes én gang i året, eller etter kjørte kilometer. Følg produsentens anbefalinger.

 

– Oppdager du en oljelekkasje må den ordnes før du kjører. Hvis det kommer olje på dekkene, blir de livsfarlig glatte, understreker Hans Petter.

 • Kontroller dekkene. Motorsykkeldekk skal ha en mønsterdybde på minst 1,6 millimeter. Men dette er et minimumskrav. Vær også oppmerksom på skjevsliting, som fort har stor negativ effekt på kjøreegenskapene og sikkerheten.


  – Husk at dekk kan se bra ut, men at de blir hardere og dårligere jo eldre de er. Sjekk datostempelet, råder Hans Petter.


 • Sørg for at batteriet er oppladet og at batteripolene er rene før du setter det på plass i motorsykkelen. Det sparer deg for mange problemer.

 

– Batteriet bør vedlikeholdslades før sykkelen settes bort for vinteren. Hvis dette ikke ble gjort, må du sjekke tilstanden ekstra nøye nå, sier Hans Petter.

 

 • Sjekk bremsene nøye. Inspiser slitedeler som bremseklossene nøye. Bør de byttes?

 

 • Utsatte du rengjøring av kjedet i høst, må det gjøres nå, før den første turen. Smør det med produktet som er anbefalt for sykkelen din.

 

 • Sjekk alt av lys og elektriske komponenter. Juster eventuelt hovedlyset.

 

 • Hvordan fungerer dempingen? Demperne er svært viktige for kjøreegenskapene og en trafikksikker MC. Få dem kontrollert hvis du opplever at de ikke fungerer slik de skal.

 

 • Har du gjort endringer på sykkelen i vinter som kan påvirke kjøreegenskapene? Da bør du trene på lukket bane før du tar den ut på veien. Mange MC-klubber har «rustløsertreff». Der kan du teste sykkelen og deg selv i kontrollerte omgivelser – som regel under oppsyn av en kvalifisert kjørelærer.

 

 

Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger og gode tips.  

Les mer