Taue bil

Taue bil – Alt du trenger å vite

Å taue en bil kan være nødvendig ved motorstopp eller for å flytte kjøretøyet over korte distanser. Det er viktig å vurdere nødvendigheten av tauing, da det ikke bør ses på som en vanlig transportmetode for kjøretøy. Følg alltid gjeldende regler og anbefalinger for en trygg og effektiv prosess. I situasjoner hvor bilen din trenger assistanse, er det tryggeste alternativet å kontakte REDGO på tlf. 987 02222 for profesjonell og sikker bilberging.

Er det lov å taue bil?

I Norge kan du lovlig taue en bil hvis begge kjøretøyene er i forsvarlig stand, og alle involverte førere har gyldig førerkort. Det er viktig at begge kjøretøy (Både bilen som tauer og blir tauet) har gyldige skilter, eller at prøveskilter brukes. Tauing skal kun skje med et funksjonelt bremsesystem, og du kan bare trekke ett kjøretøy om gangen for å ivareta sikkerheten på veien.

Taue bil med automat

Tauing av biler med automatgir frarådes på grunn av høy risiko for skade på girkassen. Skulle tauing være absolutt nødvendig over en svært kort distanse, må dette gjøres med ytterste forsiktighet.

Bruk av slepetau

Når du skal taue en bil, er det essensielt å bruke et egnet slepetau designet for formålet. Slepetauet bør være solid og i god stand, for å tåle belastningen. Det er også viktig at slepetauet er synlig for andre trafikanter, og noen tau kommer med refleks eller i lyse farger for økt synlighet.

Fest bilen riktig

Bruk bilens tauekrok eller hengerfeste for å feste slepetauet korrekt. Den innebygde tauekroken er vanligvis plassert bak et avtagbart deksel på bilens bakre støtfanger eller sammen med reservehjulet i bagasjerommet. Sørg for at kroken er ordentlig montert før du starter tauingen. Unngå å improvisere med festepunkter, da dette kan føre til skade på bilen og utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Taue bil uten skilt

For å taue en bil uten registreringsskilter, kan du skaffe prøveskilter eller dagkjennemerker som tillater midlertidig bruk av kjøretøyet på offentlig vei.

Kan man taue elbil?

Tauing av elbiler er mulig, men det kreves at man følger spesifikke instruksjoner gitt av bilprodusenten for å unngå skade på bilens elektriske system.

Taue bil på motorvei

Selv om det er lovlig å taue en bil på motorvei, bør dette unngås, hvis mulig. Tauing på motorveier medfører høy risiko og kan være farlig både for den som tauer og andre trafikanter. 

Ved å følge disse retningslinjene og anbefalingene, kan du sikre at tauing av bil skjer på en sikker og ansvarlig måte. Husk at det alltid er best å vurdere profesjonell hjelp for å unngå risiko og sikre at bilen din blir håndtert korrekt.

 

Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger og gode tips.  

Les mer