Hva skal du gjøre hvis du fyller feil drivstoff?
Gjør dette hvis du har fylt feil drivstoff
Den viktigste regelen ved feilfylling: Ikke start bilen. Ifølge Lasse Malmin er det vanlig at folk oppdager tabben mens de ennå står med pumpen i hånden. Da er den eneste løsningen å ringe bergingsbil umiddelbart. Må bilen flyttes, kan du be andre om hjelp til å dytte den.
– Hvis du ikke starter motoren, vil situasjonen som regel kunne løses ved at vi tømmer tanken, renser drivstoffsystemet og bytter dieselfilteret på stedet, sier Malmin.
Hvis du ikke oppdager feilen før du starter bilen, avhenger alt av blandingsforholdet mellom riktig og feil drivstoff i tanken – altså hvor mye riktig drivstoff som var i tanken og systemet før du fylte feil drivstoff. Om tanken var så godt som tom da du fylte, kan du allerede merke det i det du vrir om tenningsnøkkelen.
-
Sett ikke nøkkelen i tenningen. Når nøkkelen sitter i tenningen, kan bilens drivstoffpumpe begynne å pumpe drivstoff fra tanken til motoren.
-
Start ikke bilen. Hvis du starter bilen, vil feil drivstoff komme inn i motoren og kan forårsake skader.
-
Flytt bilen bort fra bensinstasjonen. Du kan skyve bilen til et trygt sted eller ringe et bergingsselskap for hjelp på 987 02222.
-
Tanken må tømmes. Feil drivstoff må fjernes fra tanken for å forhindre skader på bilens motor.
Du merker fort at du har fylt feil drivstoff
Hvis du rekker å kjøre et stykke, øker risikoen for større skader betraktelig. Hvis du har blandet bensin i en tanken på en dieselbil, vil du motoren miste kraft, lage ulyder og stoppe. Da er det viktig å styre bilen ut på veiskulderen, slik at du unngår en farlig situasjon for deg selv og andre trafikanter.
– Når motoren allerede er «infisert» av feil drivstoff, må bilen berges til verksted, slår Malmin fast.
Hva dekker forsikringen?
Hvis drivstoffet har gjort skade på motoren, kan den bli dyr å reparere. Det kan koste 100 000 kroner. De fleste forsikringsselskapene dekker dette – og veihjelp – hvis du har en kaskoforsikring. Du må bare betale egenandelen.
Slik unngår du feilfylling
Vær oppmerksom og vær sikker på at du velger riktig pistol når du skal fylle. Har du flere biler, kan du merke tanklokkene med teip i ulik farge som en ekstra påminnelse.
På dieselbiler kan du skaffe deg et eget sikkerhetslokk til tanken. Lokket gjør det umulig å fylle fra en bensinpumpe. Du kan kjøpe det blant annet på sikkerhetsbutikken.no.
Hvorfor skjer feilfylling av drivstoff så ofte?
Tankene var et annet sted, du har dårlig tid – og før du vet ordet av det har du puttet feil pistol i påfyllingshullet. Feilfylling skjer jevnlig i Norge, forteller Malmin.
– En annen grunn til feilfylling kan være at mange familier har flere sjåfører og mer enn én bil. Når de bytter mellom bensin- og dieselbiler i hverdagen, kan feil skje, sier han.
Fra bilfabrikantene er det ikke så mye hjelp å få. Riktignok er påfyllingshullet for bensin ofte litt mindre enn det er for diesel. Men dette er ingen regel, ifølge Malmin. Dessuten passer bensinpistolen alltid i «dieselhullet». Derfor er risikoen for å fylle bensin i dieseltanken være større motsatt, påpeker han.
Det er nettopp bensin i diesel som er det verste scenariet. Grunnen er at høytrykkspumpen som leder dieselen til motoren også bruker drivstoffet som smøring.
– Bensin smører ikke, og da går det ikke lenge før høytrykkspumpen kan skjære seg. Det igjen kan føre til at små metallspon utvikles og spres rundt i drivstoffsystemet, sier Malmin.
Kontakt oss for rask hjelp
Har du fylt feil drivstoff på bilen? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!
Vi hjelper deg uansett tid på døgnet og hvor du er.