Har du hjulene feil vei?

Mange kjører med hjulene bak frem og det reduserer kjøreegenskapene.

De fleste bildekk har piler som viser hvilken vei de skal monteres. Men ikke alle legger merke til pilene og setter dekkene feil vei. Det betyr at bilens kjøreegenskaper blir dårligere.

Hjul som står bak fram mister evnen til å lede slaps og snø ut til kantene. Faren for vannplaning er også større, fordi dekkmønsteret er laget for å drenere vannet unna.

Pilene er vanligere på vinterdekk enn sommerdekk. Og du må se godt etter for å få øye dem. Andre typer retningsbestemte dekk har ikke piler, men er merket med påskriften ’’This side out’’. Slike dekk har som regel et asymmetrisk mønster.


Ser et mønster


Bilbergerne i REDGO har inntrykk av at biler med dekkene feil vei er mer utsatt enn andre på glatt underlag.

Når vi hjelper bilister som står fast i oppoverbakke, ser vi ofte at hulene er montert feil. Det samme er tilfelle med biler som litt uforklarlig har havet i grøfta.

Mange setter bort de årlige dekkskiftene til verksteder, bensinstasjoner eller dekkforhandlere. Men byttesesongen vinterstid kommer gjerne plutselig, og også proffene risikerer å sette på hjulet feil vei i kampens hete. Det fritar likevel ikke deg for ansvar.

Det er sjåførens ansvar at hjulene står riktig vei, samt at mutterne strammes etter at du har kjørt en stund​.

Det er også bileierens ansvar å få på hjulmutterne riktig vei. REDGO ser at en del skrur dem på med den flate siden inn, som innebærer økt risiko for at mutterne løsner.


Bytt parallelt

Dekkene beholder kjøreegenskapene lenger dersom du bytter om på plasseringen etter en stund.

Dekkene som driver bilen slites normalt mest. For å slite dekkene jevnt, bør de derfor bytte plass hver sesong. 

Et gammelt tips er at man skal skifte diagonalt, venstre foran med høyre bak, og motsatt. Den regelen gjelder ikke lenger.

På grunn av bestemt rotasjonsretning, må dekkene parallellbyttes, ikke kryssbyttes. Venstre hjul foran skal altså byttes med venstre hjul bak.

Langt færre kjører med dekkene feil vei nå enn tidligere, fordi stadig flere setter bort dekkskiftet til profesjonelle. Men det skjer dessverre fra tid til annen.

Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger, tips og gode råd. 

Les mer