Leasingskolen

Å lease en bil er ærlig sak

Mytene er mange om det å lease bil som privatperson. Men i virkeligheten er det veldig enkelt. -Å lease bil er en ærlig sak. Det gir deg forutsigbare bilkostnader hver måned, og du slipper jobben med å selge bilen din når du vil ha en ny, sier Håvard Peder Ødegaard, Daglig leder i First Privatlease.

Ødegaard har lang erfaring fra norsk bilbransje, og får mange spørsmål om leasing, som det er stadig økende interesse for. Det er nemlig ganske enkelt å få seg en splitter ny bil til bare noen tusenlapper i måneden – uten å betale oppstartinnskudd.

Bil er ingen investering

«Når leasingperioden er over sitter jeg igjen uten noen ting, som jeg har betalt for i tre eller fire år?», hender det Privatlease får spørsmål om. Da må de minnes på at det verditapet de opplever etter å ha kjøpt en ny bil ofte kan bli like stort som prisen ved å lease.

 

Det du betaler i leasingpris dekker verditap, moms og renter. Dersom du kjøper en bil og selger den etter tre eller fire år, koster det deg også i verditap og renter. Regnestykket om hva som lønner seg avhenger av hvor mye du får solgt bilen du eier for, og det fasitsvaret har man aldri før etter de årene er utløpt. Leasing gir deg derimot en ærlig pris; du vet hva bilen din vil koste hver måned, påpeker Ødegaard.

Å kjøpe bil er nemlig ikke som en bolig – som normalt vil beholde verdien eller stort sett øke i verdi mens du nedbetaler lånet. Der bolig oftest er en investering, er bil noe som taper seg i verdi. Da er det kanskje bedre å ha splitter ny bil hvert tredje/fjerde år gjennom å lease den?

Noe som skurrer?


Bilselgere kan ha rykte på seg for å være sleipe. Hvordan kan First Privatlease gi en så god deal til forbrukeren? Og hvorfor ikke gå til sin lokale forhandler når man først skal lease bil? 

First Privatlease formidler hvert år et stort antall leasingavtaler. For deg som kunde betyr det at vi har forhandlet rabatter som du ellers ikke ville fått på egenhånd. På grunn av antall biler vi formidler, skaffer vi de beste prisene for deg som kunde. Vi formidler også finansieringsløsningen, og også her forhandler vi frem bedre betingelsene. Gjennom å være en såpass stor aktør, skaffer vi deg helt enkelt en god deal, forklarer Ødegaard.

Vi utfordrer markedsmakta. Vi er kanskje litt som Norwegian – den samme varen, men til en rimeligere pris, legger han til. At Privatlease er nettbasert er også med på å holde prisene lave.

 

En annen god ting vi gjør for de som ikke har veldig stor kunnskap om bil, er å «spekke» bilen fornuftig med det utstyret den bør ha – det kan være vanskelig for forbrukeren i dagens jungel av utstyrspakker og ekstrautstyr. Linjen vi ligger på er trenden som går nå; Mindre motorer og noe mer utstyr. De som vil bestemme mer selv, har full mulighet til det, forklarer Ødegaard om konseptet First Privatlease.

Skade og innlevering, da?

Hva hvis jeg får en skade på bilen, vil det koste meg når jeg leverer inn bilen etter tre eller fire års avtale?, er et annet spørsmål Privatlease ofte får høre. 

Det koster å få skade på bilen, men det gjør det om du eier den også. Prisen for å reparere er akkurat den samme - men du kan velge å ikke reparere skaden dersom du eier bilen din selv. Skal du selge din egen bil med skade, vil du jo merke det i ekstra verditap, svarer Ødegaard.

Han får mange spørsmål fra folk som har hørt «røverhistorier» om hvor kostbart den kan bli å returnere bilen etter leasingperiodens utløp. Det du må betale for ved innlevering er unormal slitasje og eventuelt kilometer du har kjørt over avtalt kjørelengde.

Vi anbefaler kundene våre å få utført en test hos NAF rett før man returnerer bilen, slik at de får en vurdering fra en uavhengig 3.part på hva som er unormal slitasje. Skulle bilen ha fått noen skader er det nå flere rimelige alternativer som du kan gå til – før du returnerer bilen – som fikser slikt langt rimeligere enn forhandleren, poengterer Ødegaard.

Det er altså i praksis ingen forskjell på en skade på en leaset bil og en selveid bil, dersom du skal fikse skaden før du returnerer eller videreselger bilen.

Bedriftene har skjønt det

Leasing av bil er noe man ofte snakker om i forbindelse med firmabil på jobben. Er det de samme argumentene for å bruke leasing som privatperson, som det er for bedrifter?

Ja, det er helt riktig: Gjennom First Privatlease får du de samme rabattene på bil, som før var forbeholdt bedrifter. Som bedriftene, blir du heller ikke gjeldstynget ved å lease bil, som kan være bra om du må søke lån til for eksempel bolig. Det er også veldig forutsigbare kostnader på bil hver måned, og så får du altså en splitter ny bil hvert tredje eller fjerde år. Den har du hele tiden innenfor garantiperioden, så vedlikeholdskostnadene er også lave.

Hva om jeg vil ut av avtalen eller bytte bil før avtalen er utløpt?

Ifølge avtalen må du lease bilen i minst seks måneder. Etter det kan du si opp avtalen med en måneds varsel. Da er det i avtalen slik at leasingselskapet kan belaste deg for ekstra kostnader i forbindelse med bruddet, men maksimalt tilsvarende seks måneders leie. Det vil likevel være billigere enn verditapet du opplever om du må selge en splitter ny bil du har kjøpt.

Alternativet, som flere gjør, er derimot å finne noen som vil overta den gjenstående. 

leasingperioden, for eksempel gjennom finn.no. Da påløper kun et mindre administrasjonsgebyr, illustrerer Ødegaard.


Slik leaser du som privatperson


First Privatlease er norskdrevet og nettbasert, og på websidene kan du enkelt sjekke priser – og bestille din nye bil for de neste tre årene. Vi lar Ødegaard fortelle hvordan du går frem for å bestille:

Du besøker privatlease.no, hvor du finner en oversikt over bilene vi har. Derfra kan du velge farge og utstyr, samt forventet kilometerlengde, og så sendes en søknad til oss. Denne er helt uforpliktende. Er alt ok mottar du som kunde dokumenter til signering, som signeres på nett ved hjelp av BankID. Deretter er det forhandleren vi benytter oss av på de enkelte bilmerkene som overtar dialogen og avtaler med deg overlevering av din nye bil.

Du kan enkelt sjekke privatlease.no for å se hva bilen du kunne tenke deg vil koste per måned. Å sende inn søknad er helt uforpliktende.

Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger og gode tips.  

Les mer