Dette utstyret bør du ha i bilen om vinteren

Sitter du fast i kø eller en snøfonn, er det visse ting du bør ha i bilen. Her er  «overlevelsespakken» du trenger. 

 

Det som er helt sikkert om norsk vintervær, er at vi aldri kan være helt sikre. Ofte endrer forholdene seg svært raskt, og det er gjerne store lokale forskjeller.

 

– Sjekk alltid værmeldingen før du legger ut på langtur. Den gir en god pekepinn på hva som er i vente. I tillegg er det smart å sjekke Statens vegvesens veg- og føremeldinger – gjerne også underveis, sier Lasse Andre Olsen Malmin i REDGO.

 

Uansett vær og føreforhold er det viktig at dekk, bremser og lys fungerer som de skal. I tillegg må du være forberedt på at ting ikke alltid går som planlagt.

 

Dette bør du ha i bilen om vinteren

 

Nedenfor finner du en liste over utstyr du bør ha i bilen om vinteren.

 

– Kall det gjerne en «overlevelsespakke». Med den blir det lettere å håndtere uforutsette hendelser,  sier Lasse Andre Olsen Malmin. Han minner om at utfordrende situasjoner kan oppstå nesten hvor som helst.

 

– Vi tenker gjerne at problemer bare oppstår på fjellet eller på en øde vei langt fra folk. Men det er mange eksempler på at mye snø kan skape kaos på motorveier.

 

Ikke glem varme klær

 

Når det er kaldt ute, synker temperaturen raskt inne i bilen. Sørg for godt med drivstoff på tanken/strøm på batteriet under turen, slik at varmeapparatet kan stå på ved en stopp.

 

– Hvis varmeapparatet ikke fungerer og dere står fast i snøfonna, er ekstra klær absolutt nødvendig. Gensere, jakker, bukser, pledd ... Ikke glem lue, votter og ullsokker. Og sørg for at bagen med klær er lett tilgjengelig, sier Malmin.

 

Både telefonen og magen trenger påfyll

 

Telefonen eller nettbrettet er både informasjonskilde og tidtrøyte. Én eller flere nødladere er kjekt å ha hvis uttakene i bilen ikke kan brukes.

 

– Husk at batteriet taper seg raskt i lav temperatur, sier Malmin. Han legger til at også vi mennesker kan trenge påfyll av energi. Litt niste og en termos med noe varmt er bra både for magen og humøret.

 

Du kan hjelpe deg selv

 

Står du fast, er det godt å ha tilgang til veihjelp. I vintermånedene dreier de fleste av REDGOS oppdrag seg om folk som har kjørt seg fast, kollidert, havnet utenfor veien elle fått driftsstans av andre årsaker.

 

Hvis det er stor pågang hos bilbergerne, eller du står langt fra folk, kan du kanskje prøve å komme løs for egen maskin. For du har vel spade i bilen? En sammenleggbar variant tar liten plass og kan gjerne ligge i bilen hele vinteren.

 

– Kjetting er selvsagt veldig effektivt. Noen har en liten pose med sand eller grus liggende i bilen, sier Malmin.

 

Kost og isskrape, et slepetau og eventuelt startkabler bør du også finne plass til. Legg en god lykt i hanskerommet – sammen med ekstra batterier. I tillegg er refleksvest obligatorisk for alle som skal ut av bilen når den står på veien. Husk at varseltrekant er påbudt. Den skal plasseres cirka 150 meter bak bilen.

 

Nyttig utstyr på vinterføre

 

Listen under er omfattende. Du synes kanskje det blir litt voldsomt å ha alt i bilen til enhver tid.

 

– Du vurderer selv hva du trenger på bakgrunn av værmelding og kjøreforhold på strekningen, sier Malmin.

 

Refleksvest (obligatorisk)         

Varseltrekant (obligatorisk)       

Isskrape og kost

Jekk                                        

Ekstra spylervæske

Låsespray/-olje                         

Mobillader

Startkabler       

Nødhammer

Feltspade        

Slepetau          

Lommelykt med ekstra batterier

Varme klær og pledd    

Førstehjelpsskrin          

Reservedekk (en del nye biler har andre løsninger)

Liten pose med grus eller sand og eventuelt kjetting       

Reservekanne med drivstoff     

Litt niste og varm drikke

 

 

Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger og gode tips.  

Les mer