Eier du bil, trenger du en momentnøkkel

Hjulene skal sitte fast – men ikke for fast. En momentnøkkel gjør jobben med å stramme hjulboltene til en lek.

 

Hvis du er vant til å skifte dekk selv, tenker du kanskje at en momentnøkkel er helt unødvendig. Basert på erfaring og fingerspissfølelse skrur du inn hjulboltene med akkurat nok kraft. Eller?

 

Lasse Andre Olsen Malmin i REDGO sier det som det er: Sannsynligvis er «feelingen» din er helt på jordet.

 

– Hjulboltene skal ikke sitte for løst. Da kan hjulet løsne. De skal heller ikke sitte for hardt. Da kan det bli nesten umulig å få dem av ved neste hjulskift. I tillegg kan gjengene bli skadet. Bruker du momentnøkkel, kan du føle deg trygg på at boltene er skrudd akkurat passe hardt til, sier xxx.

 

Bruk momentnøkkel til å etterstramme boltene

 

Hvis du lar et verksted skifte hjulene, skrur de boltene til passe hardt. Men så skal de etterstrammes.

 

– Når bilen er kjørt cirka 50 kilometer etter hjulskiftet, er det viktig å sjekke boltene. Den daglige belastningen kan føre til at én eller flere bolter løsner litt. I verste fall kan det ende med at et hjul faller av under kjøring, sier Malmin.

 

Mange dekkforhandlere og verksteder etterstrammer boltene gratis etter et hjulskift. Men dette kan du også gjøre enkelt hjemme ved hjelp av momentnøkkelen.

 

Momentnøkkelen forenkler jobben

 

Momentnøkkelen har to viktige egenskaper: Den ene er at det lange skaftet sikrer god kraftoverføring. Formelen er kraft x arm = moment.

 

Den andre er funksjonen som lar deg stille inn ønsket moment på håndtaket. Når du bruker momentnøkkelen, vil du høre et klikk når du har oppnådd riktig moment. Dette skiller momentnøkkelen fra en vanlig «latmannsarm».

 

Det finnes utgaver av verktøyet der momentet blir indikert på en viser på selve momentnøkkelen. Andre har en digital skjerm. Førstnevnte kan fort bli upresis, mens sistnevnte er litt for avansert og dyr for folk flest, mener Malmin.

 

– Bruk litt penger på et kvalitetsverktøy. En billig momentnøkkel kan fungere godt, men du risikerer at den ikke er helt presis, er ekspertens råd.

 

Hva er riktig moment for din bil?

Dimensjonen på selve pipenøkkelen skal som regel være en halv tomme. I instruksjonsboken finner du informasjon om hvilket moment som er riktig for din bil. Rundt 100 newtonmeter er vanlig.

 

– Vær oppmerksom på at momentnøkkelen ikke er godt egnet til å løsne bolter. Bruk heller en vanlig latmannsarm til dette, sier Malmin. Han mener du bør holde deg unna det tradisjonelle hjulkrysset.

 

– For det første er det så godt som umulig å vite om boltene blir skrudd inn med riktig moment. For det andre gjør den korte armlengden det vanskelig å skru løs hjulbolter eller muttere.

 

 

Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger og gode tips.  

Les mer