Er bilskiltet borte? Dette må du gjøre

Det passer alltid dårlig å miste eller bli frastjålet bilskilt. Det kan også bli dyrt.

Hvert år er det flere tusen bileiere som mister eller opplever at bilskiltene deres blir stjålet. Hvis du opplever det samme, må du melder fra til politiet så fort som mulig.
Bruk tapsmeldingsskjemaet på vegvesen.no.

Når politiet har signert og stemplet tapsmeldingen, kan du melde tapet til Statens vegvesen og bestille nye skilt. Dette kan du gjøre digitalt eller ved oppmøte på en trafikkstasjon.
Du kan lese mer om hvordan du går frem hos vegvesenet.

Kriminelle stjeler bilskilt

Hvis noen har tatt skiltene dine og bruker dem på et annet kjøretøy, regnes det i seg selv som dokumentforfalskning. I tillegg blir skiltene ofte misbrukt av kriminelle. Dette er vanskelig
å oppdage hvis du ikke har meldt inn at bilskiltetene er tapt. Hvis en bil med dine skilt passerer en bomring eller blir «tatt» av en fotoboks, er det du som får regningen.

– I verste fall kan bilen med dine stjålne skilt bli innblandet i en ulykke. Hvis du har en politianmeldelse å vise til, blir det uansett lettere å avvise eventuelle krav som måtte komme, enten det er snakk om bøter, drivstoffregninger, forsikringskrav eller bomavgift, sier seniorrådgiver Nils André Torsteinsen i Statens vegvesen.

Kan spore stjålne bilskilt

Stjålne kjennemerker vil kunne spores i forbindelse med
ANPR-kontroller (Automatic Number Plate Recognition / automatisk skiltgjenkjenning).

– Dette er et kamerasystem som gjør trafikkontrollene mer effektive og målrettede. Fastmonterte eller mobile kameraer leser registreringsnumre og sammenligner dem med motorvognregisteret. Har du meldt inn et tapt kjennemerke, vil det være registrert. Dermed vil kjøretøyet som bruker skiltet ditt bli stoppet, forklarer Torsteinsen.

Det kan selvsagt hende at skiltet ditt bare har falt av og ligger i en grøft. Kanskje blir det aldri brukt til noe ulovlig. Du må uansett melde tapet til politiet før du kan få nye kjennemerker. I mellomtiden kan du risikere en bot på 2 750 kroner hvis du kjører uten skilt.

Oppdater informasjonen din

Når du har fått nye bilskilt, bør du endre registreringsnummeret i tjenester du har lagret det i, for eksempel hos forsikringsselskapet, ferge- og bomselskap, verksted/dekkhotell og i parkeringsapper.


I tillegg bør du gølge godt med på fakturaer og på bankkontoen din. Hvis du oppdager feil eller mistenkelig aktivitet, må du kontakte selskapet som har sendt kravet umiddelbart.
Du må trolig klage skriftlig og legge ved dokumentasjon på at du har meldt bilskiltet tapt før misbruket/feilen fant sted.


Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger og gode tips.  

Les mer