Veisaltet "spiser" bilen din

Så ofte bør du vaske bilen om vinteren

«Bilen blir skitten med én gang», tenker du kanskje. Men vinteren er årstiden da bilen trenger ekstra omtanke som mest.

– I Norge strøs veiene med salt for å gjøre dem tryggere for trafikantene. Salting forebygger farlige situasjoner, men har en ulempe: Det fører til rust og skader på bilene våre, sier rådgiver 
Jan Fleinsjø i Gjensidige.

Saltet fester seg i lakken, på understellet og i bremsene. Effekten kan forsterkes når strøgrus og støv virvles opp av piggdekk på vinterveiene. Det lager små sår i lakken som igjen «åpner» bilen for saltet.

- Spyl bilen én gang i uken

Hvor ofte må du vaske bilen om vinteren? Svaret avhenger helt og holdent av hvor mye tid og penger du vil legge i det. Både bilpleiemidler og minuttene i en vaskehall koster.

– Her er det stor forskjell på folk. Noen har bilhold nærmest som en hobby, andre er ikke like interessert. Men som et minimum bør du spyle bilen med lunkent vann en gang i uken. Enten i garasjen, i en vaskehall eller i et selvvaskeanlegg. Da blir du kvitt det verste. I tillegg bør bilen få seg en skikkelig såpevask et par ganger i måneden. Da kan du med fordel også bruke midler for avfetting og fjerning av partikler, anbefaler Fleinsjø.

Etter en god vask, bør du legge en eller annen form for beskyttelse på lakken. Dette kan være voks, coating eller en spray.

I tillegg er det viktig å spyle understellet – spesielt i og rundt bremsene. Rustne bremseskiver gir vesentlig dårligere effekt og kan føre til at bilen ikke går gjennom en EU-kontroll.

– Dette er spesielt viktig hvis du har elbil. Rust på bremseskivene er et kjent problem på elektriske biler, sier Fleinsjø.

Kuldegrader ingen hindring

Jevnlig bilvask vil også gi bedre sikt og lys. I tillegg bidrar det til at sensorer og kameraer fungerer best mulig, fremhever bilbergeren. Han understreker at det går fint å vaske bilen selv om termometeret kryper under null.

– Det forutsetter at du gjør det i en oppvarmet garasje eller et vaskeanlegg, sier Fleinsjø. Han anbefaler at du tar noen forholdsregler:

  • Kjør bilen varm før du vasker den
  • Vent med å spyle i hulrom og direkte på bremsene til det er litt mildere ute
  • Smør gjerne dørlister med silikon
  • Følg bruksanvisningen for alle bilpleieprodukter
  • Bruk låsolje i eventuelle nøkkelhull

Andre gode råd

Her finner du inspirerende historier, nyttige opplysninger, tips og gode råd. 

Les mer